Pientalon sähkö- ja valaistussuunnittelu

Valaistus- ja ohjaussuunnittelu on keskeinen osa pientalon ja huoneiston sähkösuunnitelmaa

Käyttäjän kannalta toimiva sähköistysratkaisu ja hyvä valaistus edellyttää siihen liittyvien rakenteiden ja sähköistyksen laadukasta suunnittelua.

Sähkösuunnittelija suunnittelee onnistuneen ja toimivan kaapeloinnin sekä valaistuksen ja kodin sähköjen ohjauksen. Sähkösuunnittelun tärkeä tehtävä on ottaa huomioon myös tulevaisuuden tarpeet ja niiden muuttuminen. Valaisinpaikkoja ja ohjauspisteitä kannattaa rakennusvaiheessa toteuttaa riittävästi, jopa hieman tarvetta enemmän. Hyvä suunnittelija osaa opastaa asukkaita järkevien varauksien tekemiseen.

Rakenne- ja sähkösuunnittelu kulkevat vierekkäin tukien toisiaan. Rakennussuunnittelua tarvitaan esimerkiksi silloin, kuin valaisimia integroidaan rakenteisiin kuten koteloihin, alaslaskuihin, kattoihin, lattiaan, kalusteisiin, seiniin tai portaisiin. Lisäksi rakennussuunnittelussa tulee huomioida valaisimien kiinnitykset. Raskas valaisin vaatii rakenteeseen ripustuksen kestävät tukirakenteet.

Panosta suunnitteluun

Valaistussuunnittelu lähtee asukkaista ja asumistottumuksista. Omien käyttötarpeiden arviointi ja se miten tilassa toimitaan sopii niin uudiskohteen kuin saneerauskohteen sähkö- ja valaistussuunnitteluun.

  • Ketä talossa asuu? Onko asukkailla eritystarpeita? Millainen pohjaratkaisu on?
  • Milloin ja miten käytät kutakin huonetta ja millaisia toimintoja tilassa on?
  • Kuinka tilat kalustetaan?
  • Mitkä tilat ovat tarkoitettu oleskeluun ja rentoutumiseen, mitkä työskentelyyn vai tapahtuuko samassa tilassa kenties molempia?
  • Millaisessa valossa viihdyt; lämminsävyisessä, viileässä, valkoisessa vai päivänvalossa?
  • Millaisen valonohjauksen haluat? Mitkä valaisimet ohjataan yhdessä ja mitä erikseen ja mitkä valaisimet kaipaavat himmennystä?

Mieti kalustus ja tilan käyttötarkoitus

Kun kalustus ja tilojen käyttötarkoitus on selvillä, päästään pohtimaan valaistustapoja sekä valaisimien sijoitusta ja asennusta. Mitä tarkemmin kalusteiden paikat ovat selvillä suunnitteluvaiheessa, sitä paremmin valaisinpaikat, seinäpistorasiat sekä valokytkimet saadaan sijoitettua oikeille paikoilleen. Moderni tapa valaista koti on yhdistää suoraa ja epäsuoraa valoa ja kruunata lopputulos kodin tyyliin sopivilla sisustusvalaisimilla.

Huomioi tekniset ja rakenteelliset yksityiskohdat ajoissa

Pientalon valaistussuunnitelmassa erityishuomioita vaativat esimerkiksi korkeat tilat ja vinot laipiot. Valaisimia voidaan upottaa katon ja seinien lisäksi myös lattiaan, portaisiin ja muihin rakenteisiin. Valaistuksen laatu on usein verrannollinen valaisimien määrään. Sijoittamalla tiloihin erityyppisiä valaisimia saadaan valoja, varjoja, tunnelmaa ja monipuolisia valaistustilanteita.

Ohjausjärjestelmät helpottavat arkea

Mikäli sähkösuunnitelmaan on sisällytetty runsaasti ohjauksia ja johdotuksia erilaisia valaistusjärjestelmiä varten, on valaistusta vaivatonta muutella myöhemmin tarpeen ja kalustuksen muuttuessa. Ohjausjärjestelmillä voidaan ohjata sähköjä ja valaisinryhmiä joko yhdessä tai erikseen ja tallentaa valaistustilanteita myös muistiin.

Mahdolliset seinävalaisimien paikat olisi hyvä tietää etukäteen, ja varustaa paikat kaapeloinnilla ja kojerasialla. Seinä- ja sisustusvalaisimien käyttö lisääntyy, kun niitä voi kätevästi ohjata muiden valaisimien tavoin samasta valokatkaisimesta. Valokatkaisija voi muuten sijaita myös sängyn vieressä, jolloin kattolamppu napsahtaa kätevästi sammuksiin yhtä aikaa perheen kanssa.

Himmennystarpeet tulee huomioida suunnitteluvaiheessa, sillä valonsäätö vaatii omat ohjauskaapelointinsa. Liiketunnistimet helpottavat esimerkiksi kodinhoitotilojen, vaatehuoneiden ja WC-tilojen käyttömukavuutta, ja säästävät energiaa. Kotona/poissa kytkimen avulla valot ja sähkölaitteet eivät unohdu koskaan vahingossa päälle.

Hyvä pihavalaistus nostaa kiinteistön arvoa

Rakennusvaiheessa kannattaa tehdä alustava suunnitelma myös pihapiirin valaistukselle. Satsaamalla ulkovalaistukseen luodaan turvallisuuden tunnetta, elävöitetään pihapiiriä sekä annetaan talolle ja pihalle huoliteltu ulkonäkö. Tärkeimpiä kohteita ovat sisäänkäynnit, autokatokset, kulkureitit, oleskelualueet, portaat ja puiden ja istutusten valaisu. Yhdessä  sähkösuunnittelijan kanssa valitaan valaisimet, mietitään kytkennät ja ohjaustavat.

Valaisimien tarvitsema kaapelointi tulee tehdä ennen pihan viimeistelyä, jotta vältytään sotkuisilta kaivuutöiltä ja istutusten rikkomiselta myöhemmin.

Vanhan talon sähköremontti

Vanha talo on useimmiten sähkövarusteluiltaan puutteellinen nykyajan tarpeisiin nähden sekä talotekniikan, kodin valaistuksen että sähkön määrän suhteen.

Keittiö ja kylpyhuone ovat tyypillisesti remonttilistan kärjessä, mutta pistorasioita ja valoa tarvitaan usein lisää myös kodinhoitotilassa, olohuoneessa ja lastenhuoneissa pihapiiriä unohtamatta. Vanhojen sähköasennusten ja ratkaisuiden mahdolliset paloturvallisuusriskit tulee huomioida ja poistattaa ne peruskorjauksen yhteydessä ammattilaisella.

Nykyaikaisia upotettuja sähkö- ja valaistusasennuksia on usein mahdoton toteuttaa olemassa oleviin rakenteisiin. Suunnittelijan ja urakoitsijan kanssa kannattaakin keskustella erilaisista mahdollisuuksista. Esimerkiksi katon purkaminen on saavutettuun hyötyyn nähden pieni vaiva. 

Sähköurakan kestoon ja sitä kautta hintaan vaikuttavat kohteen koko, kaapeloinnin, taloautomatiikan ja ohjausjärjestelmien määrä ja laatu sekä asukkaan toiveiden valmiusaste. Suunnittelua ja toteutusta helpottaa se, että asiakas tietää suuntaa antavasti mitä hän haluaa.

Autan asiakasta pääsemään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.
Soita 040 529 6611, saat tontillesi luotettavan ja hyvän sähkömiehen!